donderdag 23 april 2015

Het Gishwati Woud


Gudula, een jonge Rwandese wetenschapster, vervoegt het team. Zij zal Assoumpta vervangen voor de rest van het verblijf. Na de amanieten van Bweyeye, komen we bij de tweede etappe van de missie: het bestuderen van de paddenstoelen in het Gishwati Woud, in het bijzonder de eetbare soorten.

Het Gishwati Woud
Wat overblijft van het woud is jammer genoeg slechts een piepklein tuintje in vergelijking met de oospronkelijke oppervlakte van 28.000 hectare in 1970! Het bos is nu amper 1500 hectare groot! Een enorm verlies… De oorzaken: landbouw, vrije begrazing door vee, hervestiging van vluchtelingen na de genocide, aanplant van niet-inheemse bomen ... Met alle gevolgen van dien voor het milieu: erosie, vermindering van de vruchtbaarheid van de bodem, enz... Het verlies aan biodiversiteit is vermoedelijk even immens. De verdwenen soorten zijn echter niet opgetekend door gebrek aan studies over de levende organismen van het reservaat. Alleszins moet het daar voor de weinige chimpasees en gouden apen zeer krap aanvoelen...  Er is echter nog een sprankeltje hoop voor deze geïsoleerde dieren. Er zijn projectplannen om een smal stuk woud te creëren. Dit zou dan een doorgang  zijn die dit woud verbindt met het Nationaal Park Nyungwe.  De realisatie van dit ambitieuse project zou een ware bevrijding betekenen voor Gishwati Woud!

In deze reeds weinig gunstige context zal het team de komende dagen werken.  Zullen we er een diversiteit aan paddenstoelen aantreffen? En zal deze even rijk zijn als die van de bergen van Nyungwe et de Vulkanen?  De toekomst zal het uitwijzen ...

Zonsondergang boven het Kivumeer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten