dinsdag 28 april 2015

Mycologen in de mist

Pleurotus cystidiosus
Om paddenstoelen te zien, moet je blijkbaar vroeg opstaan… Het is 07:00 ... Hop richting Kiningi, de ingang van het Parc des Volcans. We hebben afgesproken met Raymond, een ranger die ons deze week zal begeleiden tijdens onze mycologische tochten op de vulkaanflanken. We zijn niet alleen bezoekerscentrum, een armada van 4x4’s en toeristen met als grote droom: de berggorilla’s ontmoeten.

Bij de lobelia’s

Onze eerste stop: de Bisoke- of Visokevulkaan (3711 m), gehuld in de mist. We worden opgewacht door een handvol soldaten die onze beschermengelen zullen zijn tijdens onze beklimming. Wegens de aanwezigheid van buffels, bevestigen ze ons. Het gaat pijnlijk langzaam tussen de reuzenlobelia’s want het pad is modderig en zompig. De dag schiet goed op en het is tijd om terug af te dalen naar het basiskamp, waar onze wetenschappers nog wat avondwerk wacht. Langs het pad een verse pootafdruk van een gorilla…Men kan alleen maar dromen .


De majestueuze bomen zijn volledig bedekt met mossen en korstmossen ... maar ook met paddenstoelen! Waaronder een mooie verscheidenheid aan eetbare ...  We vinden een soort oesterzwam die we nog niet eerder tegekwamen tijdens onze missie: Pleurotus cystidiosus, zeker eentje om te testen in Kigali Farms.
Raymond toont een grote interesse in onze missie en wilde paddenstoelen. Hij weet van sommige soorten of ze al dan niet eetbaar zijn, maar betreurt het niet meer te weten dan dat. “Geen erg” zegt Jerome, want de geïllustreerde gids voor eetbare paddenstoelen die we gaan maken, dient net voor mensen zoals de rangers van het park.

De oogst is goed. In de mand van de mycologen ligt een 20-tal verschillende soorten waaronder een groenachtige Agaricus-champignon. "Misschien een nieuwe soort voor de wetenschap, maar nog te bevestigen na onze terugkeer," verwoordt onze wetenschapper het hoopvol, maar voorzichtig. 


In de voetsporen van Dian Fossey
Na een paar uur door de modder ploeteren, bereiken we de overblijfselen van het kamp Dian Fossey, die in 1985 werd vermoord. Hier rust ‘Nyiramachabelli’, de ‘eenzame van het bos’, naast Digit, een van haar favoriete gorilla's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten