dinsdag 21 april 2015

Op weg naar Gishwati

Een dagje overgangsfase … De Jeep neemt ons mee naar het bosreservaat van Gishwati dat uitsteekt boven het Kivumeer op een halve kilometer van de stad Gisenyi. In dit primaire bergregenwoud van ongeveer 1500 hectare zal het onderzoeksteam de komende dagen door het terrein ploeteren. Op zoek naar eetbare paddenstoelen die zich lenen tot opkweek door onze partner ‘Kigali Farms’.    

Onderweg houdt de 4x4 halt. “Kijk, Termitomyces robustus”, roept Jérôme uit. Een jong meisje verkoopt er 2 mooie handvollen aan de kant van de weg (zie foto). Deze eetbare paddenstoel, gekend in heel Centraal-Afrika, staat evenwel niet op het programma van deze wetenschappelijke zending. De reden is, dat er weinig kans is om deze ooit te kunnen kweken!

De verklaring is eenvoudig: de ‘Termitomyces’ groeien op termietenheuvels, in symbiose met de termieten.  Hun partnerschap is een ‘win-win’!  Door het mycelium (ofte schimmeldraden) van de paddenstoel in de binnenkant van de termietenheuvel te cultiveren, worden de insecten geholpen omdat dit mycelium bijdraagt tot het verteren van hout.  Dit betekent dat als we deze paddenstoel willen kweken, we er ook in moeten slagen om deze termieten te ‘domesticeren’ of ‘af te richten’. Want zij zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van het mycelium. En daar zijn we nog zeer ver af... En vandaar dat de wetenschappelijke missie vooral focust op het zoeken van eetbare saprofytische paddenstoelen (zoals de oesterzwam).  Hiervan is de teelt van het mycelium gemakkelijker te bewerkstelligen... zoals je kan ontdekken in de volgende reportage over de ‘paddenstoelenboerderij’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten