Kigali Farms


Kigali Farms is de grootste producent en verdeler van schimmels en substraten in Rwanda. Het bedrijf werd opgericht in 2010 en produceert substraat voor de productie van oesterzwammen, champignons en broed (= zwamvlok of mycelium, zeg maar de schimmeldraden waaruit de paddenstoelen groeien). Er werken een 50-tal personen, het merendeel in de productie.

Ariane Mukeshimana
Het team staat onder leiding van de ervaren ingenieur Ariane Mukeshimana. Ze is gespecialiseerd in de champignonteelt, specifiek het productieproces ervan en de voedselzekerheid. De productie van ‘broed’ staat onder leiding van de lokaal opgeleide specialist Pelagie Nyirandikumana. Zij heeft meer dan 20 jaar ervaring in dit vakdomein.
Samen met Laurent Demuynck, oprichter en CEO van Kigali Farms, zullen deze twee dames het project sturen

   
Laurent Demuynck
Bij dit project zal Kigali Farms gebruik maken van zijn expertise in de teelt van paddenstoelen (saprofiete soorten) om nieuwe soorten en wilde variëteiten, ontdekt door onderzoekers van de Plantentuin Meise in de Rwandese wouden, te cultiveren. Kigali Farms heeft ook toegang tot de internationale exportmarkt om deze veelbelovende soorten te commercialiseren.

In tegenstelling tot de saprotrofe soorten kunnen de mycorrhizasoorten niet geteeld worden zonder de boom waarmee ze in symbiose mee leven. Maar sommige eetbare soorten - zoals de cantharellen - leveren in hun natuurlijke habitat zo’n grote oogst op (100 kg per hectare), dat ze interessant zijn. Ze kunnen in hun natuurlijke omgeving én op duurzame wijze worden geëxploiteerd zonder schade toe te brengen aan de aanwezige (zichtbare) paddenstoelen bovengronds, noch aan het mycelium ondergronds


Deze schimmels kunnen worden geoogst zonder het mycelium te beschadigen (vgl. met het oogsten van de vruchten van een boom). Daardoor kan een regelmatige en duurzame oogst gegarandeerd worden. In Burundi zijn de mycorrhiza-soorten nog overvloedig aanwezig in open woud. In Rwanda is dit sinds tientallen jaren niet meer het geval. Overexploitatie van de landbouw en de productie van houtskool liggen aan de basis.
Meer weten: www.kigalifarms.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten