Zending

De wetenschappelijke zending met als titel ‘Inventarisatie en kweek van lokale variëteiten van eetbare paddenstoelen’ wordt uitgevoerd door het Agentschap Plantentuin Meise (APM) en Kigali Farms, een bedrijf gespecialiseerd in de champignonteelt in Rwanda. Het is gericht op duurzame oogst en teelt van lokale variëteiten van saprotrofe paddenstoelen met als doel het levensonderhoud van de lokale bevolking te verbeteren en de roof van paddenstoelen in de natuur te voorkomen.
Dit is een fundamenteel onderzoeksproject (onder leiding van de Plantentuin) dat ook toegepaste economische voordelen voor de lokale bevolking heeft. Daarnaast heeft het ook een directe impact op het gebied van natuurbescherming.

Het fundamenteel onderzoek door het APM bestaat uit het inventariseren van de soorten paddenstoelen die aanwezig zijn in de primaire bergbossen en het identificeren van eetbare soorten die waarschijnlijk geteeld en/of duurzaam geoogst kunnen worden. Exemplaren zullen worden verzameld, geëtiketteerd en beschreven alvorens te worden gedroogd en bewaard in het herbarium van het APM waar microscopische studies hun identificatie zal bevestigen. Er zullen waarschijnlijk soorten gevonden worden die nieuw zijn voor de wetenschap. Deze zullen gepubliceerd worden in wetenschappelijke publicaties.

De toegepaste component omvat de isolatie van geselecteerde variëteiten van paddenstoelen, kweektesten op verschillende substraten (bij voorkeur landbouwafval) …

Ook de educatieve component is zeer belangrijk in het project: sensibilisering en opleiding van rangers, de productie van educatief materiaal voor de lokale bevolking ...


Dit project wordt financieel gesteund door:

http://www.fonerwa.org/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten